Fruitteelt

Fruitteelt

De boomgaard van Fruitteeltbedrijf Huiskamp ligt in het dorpje Welsum. Rond om het bedrijf liggen de boomgaarden met een omvang van 7 hectare. Fruitteeltbedrijf Huiskamp hecht veel waarde aan milieu bewuste teelt. Dit houdt in:

  • Gebruik van zo min mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen.
  • Gebruik van natuurlijke vijanden.
  • Gebruik van biologische gewasbeschermingsmiddelen.

Peren

Het grootste gedeelte van de boomgaard is voor de Conference handpeer (4,3 hectare). De Conference peer is van oorsprong een Engelse handpeer. De peer is groot en slank van formaat en groengeel van kleur met roodbruine vlekken.

De Doyenné du Comice is één van de fijnste handperen. De vrucht is groot, breed en onregelmatig van vorm. Deze peer is groen van kleur en bezaaid met roodbruine spikkels.

De Sweet Sensation is een mutant van de Doyenné du Comice en heeft een groene ondergrond en heeft een rode blos. En is iets zoeter van smaak. Deze peer is in Nederland gevonden en bestaat nog niet zo lang, fruitbedrijf Huiskamp was een van eerste die deze peer plantte, hiervan staat 2 hectare boomgaard. (in de video hieronder kunt u zien hoe de bomen geplant zijn.)

Om de bestuiving van de peren te bevorderen staan er in de boomgaard  Gieser Wildeman (stoofperen) perenbomen verspreid.

Appels

Fruitbedrijf Huiskamp teelt 0,3 hectare appels en alle appels word in de boerderijwinkel verkocht.

tweederde van de appels is Elstar, de Elstar en is in Nederland een zeer populaire appel. Hij heeft een geelgroene schil met een gestreepte helderrode blos. Deze appel is vrij breed en plat en is van gemiddelde grootte. Het vruchtvlees is roomwit en vrij stevig.

Het tweede appelras is de Delbare appel. Deze appel is een zomerappel en word al half augustus geplukt hij is friszuur van smaak, en heeft een mooie rode gestreepte blos.

Pruimen

Fruitbedrijf Huiskamp heeft drie soorten pruimen in de boomgaard staan. De eerste, Opal pruimen, zijn vrij groot en zoet van smaak. Deze sappige pruim heeft geelgroen vruchtvlees en een paarsrode schil. De tweede pruimensoort, Reine Victoria, is wat langwerpiger van vorm. De smaak is zoet, iets zuur. De derde, Monsieur Hâtif, is roodpaars van kleur en heeft een specifiek eigen aroma.